Hoe gebruik ik snelle reacties in Microsoft Teams

original_images/IMG_1583.jpg
Roy Romviel
6 mei 2022

Nu we steeds meer met elkaar chatten, zowel één-op-één als in teamverband, ontbreekt het soms aan een bevestigende reactie in Microsoft Teams. Op Facebook kennen we de “vind ik leuk” knop. In Teams zijn er ook een aantal snel kiesbare reacties (emoji-reacties) waarmee je op een bericht kan reageren.

Emoji-reacties in Microsoft Teams

Het gebruik van emoji-reacties heeft een groot voordeel. Het voorkomt namelijk korte onnodige reacties als bedankt, oké, goed bezig, ik ben het met je eens, super goed idee, etc. Deze korte reacties zorgen vaak voor een lange chat waardoor het terugzoeken van eerdere chatberichten lastiger wordt.

Hieronder leg ik uit wanneer je welke emoji-reacties kunt toepassen. Deel onderstaande tips met je collega’s, zodat iedereen ze in dezelfde context gebruikt.

Oja. Boven alle tips die ik hieronder geef is er één gouden regel in het chatten: geef nooit een sarcastische reactie! Sarcasme wordt bijna nooit begrepen op een tekstueel medium als chatten en kan helemaal verkeerd overkomen.

Thumbs up

Het welbekende duimpje omhoog. Gebruik het duimpje als je een bericht gelezen hebt en je de volgende reacties zou kunnen typen:

  • Ga ik doen
  • Goed bezig
  • Bedankt voor je input
  • Oké

Voorbeeld
Je collega laat weten dat hij een gezamenlijke taak heeft afgerond. Je reactie hierop is een duimpje: goed bezig.

Hartje

Het hartje hoeft niet altijd in de context van liefde gebruikt te worden. Je kunt deze prima gebruiken om aan te geven dat je het eens bent met een idee of dat je een opmerking ondersteunt.

Voorbeeld
Je collega geeft aan dat hij een lastig proces gaat documenteren. Hoewel een duimpje omhoog (goed bezig) kan volstaan is een hartje “I love your idea” hier een betere reactie. Je spreekt hiermee extra waardering uit voor de inzet van je collega.

Lachen, verbaasd en bedroefd

Deze drie snelle reacties spreken voor zich wanneer ze gebruikt worden.

  • Gebruik het lachende gezichtje als je een bericht grappig vindt of als je er blij van wordt.
  • Gebruik het verbaasde gezichtje bij een onverwacht bericht.
  • Gebruik een bedroefd gezichtje als bevestiging op een minder leuk bericht.

Boos

Het boze gezichtje gebruiken we het liefst zo min mogelijk. Als je echt boos bent is chatten nooit de juiste manier om je boosheid te uitten. Beter kun je dan even (beeld)bellen.

Voorbeeld
Je collega schrijft het volgende berichtje: “hey Don, het gaat me niet lukken om opdracht X voor het weekend af te krijgen.”
Je eerste reactie kan zijn om een boos gezichtje aan te klikken. Je hebt het immers al toegezegd aan de klant maar je kunt het niet waarmaken. Waarschijnlijk ben je teleurgesteld dat het niet gaat lukken en baal je dat je dit naar de klant moet communiceren. In dat geval kun je beter even (beeld)bellen met je collega.